Bormarketing

Bormarketing

A bormarketing a marketingnek egy olyan szakterülete, ami a bortermékek népszerűsítésével foglalkozik. Magyarország kiemelkedő borterületekkel és termékekkel rendelkezik, ezért több neves bormarketing szakértő is elérhető a piacon.

Mi a bormarketing?

A bor a gasztronómia, az irodalom és a kultúra meghatározó eleme, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy egy egész marketingirányzat is épült rá. Már nem csak az ínyenc fogyasztók, hanem az átlagember napi fogyasztása során is magasabb igényekkel fordul a bortermékek iránt.

A bormarketing a marketingnek egy olyan ága, ami a bortermékek népszerűsítésével foglalkozik annak érdekében, hogy minél nagyobb eladási számokat produkálhassanak a cégek.

Tehát a bormarketing lényege, hogy a piacot és a borászatot teljes mértékben összehangolja. A keresletet összehozza a kínálattal.

A bormarketing egy külön terület a marketingen belül, aminek fontosságát az is jól mutatja, hogy már szakemberek és külön marketingügynökségek is alakultak erre a bizniszre. Ha ezt nem tapasztalati úton akarod megtanulni, akkor erre már vannak nagyszerű képzések és szakkönyvek is.

Bormarketing képzés

Kiknek érdemes részt venni ilyen képzéseken?

A bormarketing képzések / felsőoktatási specializációk hasznosak lehetnek minden olyan szakembernek, akik a bormarketinggel szeretnének foglalkozni, illetve olyan borászoknak, borkereskedőknek, szőlő tulajdonosoknak, akik jól tudják, hogy a sikeres eladáshoz elengedhetetlen a marketingkommunikáció és a márkamenedzsment.

A képzés során ezek a szakemberek megismerkednek a speciális marketing eszközökkel és módszertanokkal, a borfogyasztók magatartásának alapjaival, a borok márkastratégiájával, márkamenedzsmentjének gyakorlatával és a bornak a gasztronómiában és turizmusban betöltött szerepével.

Ezen kívül ismereteket szerezhetnek a borászatok és borkereskedelmek működésével, bor lehetséges értékesítési csatornáiról és azok csapdáiról, hazai és nemzetközi szabályozásával és a mérsékelt borfogyasztás egészségesnek tartott hatásairól is.

A bormarketing eszközei

A bormarketing alapvető eszközei:

 • Címke, logó arculattervezés: egy jól megtervezett logóval / címkével elérhető, hogy rögtön a jó minőségű bor jusson a vásárlók eszébe.
 • Jó és működőképes weboldal: már elengedhetetlen, hogy egy vállalkozás ne legyen jelen az interneten, hiszen amit az ember nem talál meg a keresőbe az olyan, mintha nem is létezne.
 • Közösségi média: talán a leghatásosabb eszköz a közösségi médián való népszerűsítés lehet, ha eladásainkat akarjuk növelni, mivel itt másodpercek alatt több száz akár ezer embert is elérhetünk (főleg ha a népszerű influenszereket is bevonjuk ebbe a tevékenységbe).
 • Rendezvényszervezés: praktikus lehet bizonyos körökben borvacsorákat, borkóstolókat, esetleg valamilyen más eseménnyel együtt rendezvényeket szervezni.
 • Érzelmekre való hatás: márkahűséget lehet elérni azzal is, ha a vásárló érzelmeire próbálunk hatni, mint például azzal, hogy a palackokra a gyártó kedves üzeneteket ragaszt vagy esetleg valamilyen egyedi ajándék jár a megvásárolt bor mellé.

Továbbá fontos feladata a bormarketingnek, hogy piackutatást végezzen, a termékek árpolitikáját kialakítsa és végül bevezesse őket a boltok polcaira.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz