Affiliate marketing

Az affiliate marketing egy olyan üzleti modell, ahol jutalékot kapsz azért, ha mások termékeit vagy szolgáltatásait népszerűsíted és eladod. Gyakorlatilag te vagy a közvetítő, aki összeköti a vásárlókat a termékekkel, és minden sikeres vásárlás után részesülsz a bevételből.

Az affiliate marketing (partnerprogram), egy szuper lehetőség arra, hogy extra pénzt keress azzal, hogy mások termékeit vagy szolgáltatásait ajánlod. A lényege, hogy ha valaki a te ajánlásodra vásárol, akkor te jutalékot kapsz. Elméletben egyszerűnek tűnik, ugye? Ez a módszer főleg azoknak kedvez, akiknek van egy blogjuk, YouTube-csatornájuk vagy nagy követőtáboruk a közösségi médiában. De kezdőknek is ideális, mert alacsony a belépési küszöb, és rugalmasan beilleszthető bármilyen életstílusba.

Affiliate marketing szereplői

Az affiliate marketing szereplői a következők:

 1. Hirdető (Merchant): Ők azok, akiknek van egy termékük vagy szolgáltatásuk, amit szeretnének eladni. Lehet ez egy nagy cég, kisvállalkozás vagy akár helyi vállalkozó is.
 2. Affiliate (Partner): Te vagy az, aki népszerűsíti a hirdető termékét vagy szolgáltatását. Ezért jutalékot kapsz minden sikeres vásárlás után, amit az ajánlásod generál.
 3. Vásárló (Customer): Az a személy, aki az affiliate ajánlására vásárolja meg a terméket vagy szolgáltatást. A vásárló számára általában ugyanannyiba kerül a termék, mintha közvetlenül a hirdetőtől vásárolna. Vagy bizonyos esetekben (például kuponkódot beírva), akár olcsóbb is lehet.
 4. Affiliate Hálózat (Affiliate Network): Ez egy közvetítő platform a hirdetők és az affiliate-ek között. Az affiliate hálózat kezeli a nyomkövetést, a kifizetéseket és az adminisztratív feladatokat. Ilyen hálózat például az Amazon Associates.
 5. Affiliate Programok (Affiliate Programs): Ezek a konkrét programok, amikben az affiliate-ek részt vehetnek, és amelyek meghatározzák a jutalékstruktúrát, a kifizetési feltételeket és az egyéb szabályokat.

Itthon az utóbbi kettő koncepció kevésbé ismert vagy elterjedt.

Mi az az affiliate link?

Az affiliate link egy speciális URL, amelyet az affiliate program biztosít számodra, miután regisztráltál. Ez a link egyedi azonosítót tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék az általad generált forgalmat és vásárlásokat. Amikor valaki rákattint az affiliate linkedre és vásárol a hirdető weboldalán, a rendszer automatikusan rögzíti, hogy az eladás a te ajánlásod révén történt, és ezért jutalékot kapsz.

Például egy affiliate link így nézhet ki: https://www.peldaoldal.hu/termek?affid=12345
Az affiliate linkek használata egyszerű és kényelmes módja annak, hogy pénzt keress az ajánlásaiddal. Csak be kell illesztened a linket a tartalmaidba, legyen az blogposzt, közösségi média bejegyzés vagy email.

Az affiliate marketing előnyei

Az affiliate marketing számos előnnyel kecsegtet, ezért is vágnak bele sokan:

 1. Alacsony kezdőtőke: Az affiliate marketing elkezdéséhez nincs szükség nagy befektetésre. Sok program ingyenes csatlakozást kínál, így leginkább csak az idődet és energiádat kell befektetned.
 2. Rugalmas munkaidő: Te határozod meg, mikor és mennyit dolgozol.
 3. Passzív jellegű* jövedelem: Egyszer megírsz egy blogbejegyzést vagy készítesz egy videót, és az folyamatosan generálhat bevételt számodra, még akkor is, ha épp nem dolgozol aktívan.
 4. Nincs szükség saját termékre: Nem kell saját terméket vagy szolgáltatást kifejlesztened. Elég, ha másokét népszerűsíted.
 5. Széleskörű piac: Az internet segítségével a világ bármely pontjáról érhetsz el vásárlókat. De először célszerű az anyanyelveden vagy olyan nyelven és piacon indulnod, ahol jól kiismered magad.

Az affiliate marketing hátrányai

Bár az affiliate marketing sok előnnyel jár, vannak azért hátrányai is, amikkel érdemes tisztában lenni:

 1. Verseny: Az affiliate marketing népszerűsége miatt sokan foglalkoznak vele, ami nagy versenyt eredményez. Kiemelkedni a tömegből kihívást jelenthet.
 2. Jövedelem ingadozás: Az affiliate marketing bevételei nem mindig kiszámíthatók. Egyes hónapokban több pénzt kereshetsz, míg máskor kevesebbet, attól függően, hogy mennyire sikeresek az ajánlásaid.
 3. Időigényes: Bár a kezdőtőke alacsony, az időbefektetés nagyon is jelentős lehet. Minőségi tartalmakat kell készítened, marketing stratégiákat kell kidolgoznod, és folyamatosan optimalizálnod kell a tevékenységedet. *Ezért nem is teljesen állja meg a helyét a passzív jövedelem, mint előny.
 4. Nincs teljes kontroll: Mivel mások termékeit népszerűsíted, semmilyen kontrollod sincs a termékek minősége vagy a szolgáltatás színvonala felett.
 5. Technikai problémák: Az affiliate linkek működése technikai hibák miatt megszakadhat, ami bevételkiesést okozhat. Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizd a linkek működését.
 6. Függőség a hirdetőtől: Ha a hirdető megváltoztatja a jutalékstruktúrát vagy megszünteti az affiliate programját, az közvetlenül befolyásolhatja a bevételeidet.

Affiliate marketing példák

Nemzetközi piacon a legnépszerűbb partnerprogram az Amazon Associates. De néhány példán bemutatva hazai lehetőségeket is linkeltem.

Elektronikai eszközök

Igazi geek vagy és szereted a kütyüket? Laptopok, okostelefonok, fejhallgatók, okosórák és egyéb kütyük… Ezekre mindig van kereslet, de lépést kell tartanod az újdonságokkal is. Írj részletes teszteket vagy indíts YouTube csatornát, odafigyelve az előnyökre és hátrányokra. Itthon az Alza.hu Affiliate programja az egyik legnépszerűbb.

Könyvek

Ha igazi könyvmoly vagy és szeretsz olvasni, akkor könnyen ajánlhatsz könyveket is. Itthon a Libri.hu partnerprogramját érdemes megnézned.

Lakberendezés

Ha jó érzéked van a belsőépítészethez vagy konyítasz a kerttervezéshez, akkor lakberendezési vagy kerti termékek népszerűsítésével is foglalkozhatsz, legyen szó bútorokról, dekorációkról, kerti eszközökről, szerszámokról vagy egyéb háztartási cikkekről. Hasonlót kínál itthon a Bonami.hu.

Szépségápolás

Ha a szenvedélyed a szépségápolás és a skincare, akkor jó ha tudod, hogy a különböző kozmetikai termékek is nagyon keresettek online. Több online drogériának van saját affiliate programja, például a Notino.hu-nak is.

Szoftverek és digitális szolgáltatások

Online kurzusok, különböző szoftver előfizetések, webtárhely szolgáltatások, VPN-ek… Szinte kifogyhatatlan lehetőséget biztosítanak, de ezekhez már inkább külföldre kell tekintened. A hátránya egyben az előnye is: a választott partner lehetőségeit A-tól Z-ig ismerned kell, és el kell kötelezned magad a használatára.

Az affiliate marketing kapcsán mindenképp fontos kiemelni az etikai és jogi megfelelőséget. Ennek részeként minden ajánlás során fel kell tüntetni a partnerazonosítót vagy az affiliate linket, hogy a vásárlók tudatában legyenek annak, hogy az ajánlásból jutalékot kapsz (fizetett promóció). Ezt az ÁSZF-edben is pontosan meg kell határoznod. Emellett tisztában kell lenned az adózási kötelezettségekkel is.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz