Push marketing

Push marketing

A push marketing stratégia során a vállalatok a vásárlók elé tolják a terméküket / szolgáltatásukat a vásárlás érdekében.

Mi az a push marketing?

A push marketing stratégia során a vállalatok úgy ösztönzik a vásárlókat a termékük megvásárlására vagy a szolgáltatásuk igénybevételére, hogy a potenciális vásárlók elé tolják (pusholják) a terméket valamilyen promóciós eszköz segítségével.

A push típusú kampányok során egyértelműen az értékesítést végző vállalat van a folyamat középpontjában, hiszen ő tolja termékét a vevőre. Ilyenre rengeteg példát lehet látni a hétköznapi bevásárlás során is. Gondolj például az FMCG termékekre valamilyen szezonalitás következtében:

 • húsvéti tojások, édességek húsvétkor,
 • karácsonyi ajándékok,
 • szezonális gyümölcsök, stb.

A toló típusú reklámozással általában a potenciális vásárlót megzavarják, félbeszakítják az addigi tevékenységét. Így próbálják felkelteni a figyelmét.

Az online marketingben tipikusan ilyen jellegű megoldások:

 • pop-up és különböző felugró hirdetések,
 • villogó bannerek,
 • videós hirdetések például a YouTube-on,
 • hanggal induló weboldalak, stb.

A cél egyértelműen az, hogy eltereljük a figyelmet és egy pillanat alatt megragadjuk azt valamilyen érdekes, de mégis értéket nyújtó üzenettel (általában akcióval). Kritikus pontja az, hogy az emberek észrevegyék az ajánlatunkat. Erre találták fel a közvetlen kapcsolaton alapuló direkt marketinget.

A klasszikus reklámozásban így működnek még a hagyományos televíziós reklámok, a rádiós reklámok, szórólapok. Ezeknél a reklám fajtáknál nem kéred a reklámot, hanem kapod.

A push marketing közvetlen eladási modell, hiszen azonnali (sokszor vissza nem térő) vásárlásra ösztönöz. Ezért lehet rövidtávon hatékonyabb, mint az ellenkezője, a pull marketing.

A push marketing előnyei és hátrányai

A potenciális ügyfél, vásárló szempontjából egyértelmű előny, hogy olyan ajánlatokkal is találkozik, amelyekre amúgy nem biztos, hogy rábukkanna. A hirdetések következtében olyan terméket is megvásárolhat, kipróbálhat, amire nem is gondolta, hogy szüksége lenne.

Az FMCG-re visszatérve: egy tipikus eset lehet az is, amikor tételes bevásárló listával érkezel az áruházba, de a jól látható akciók hatására egyéb termékeket is bepakolsz a kosárba. Ilyenkor egyértelműen elégedett leszel, főleg ha sokat tudtál spórolni.

A push marketingre mindenképp szükség van, ha a piaci szereplők számára még egy ismeretlen termékkel vagy szolgáltatással lépünk be. Ilyenkor az az elsődleges feladatunk, hogy megismertessük azt a piaccal.

Ezt a stratégiát gyakran “túltolják” a cégek és a túl lelkes vállalkozók, promóterek. Sokszor érezhetted már te is azt, hogy csak rád szeretnének tukmálni valamit. Az áruházaknál maradva ennek tipikus esete a random parfüm standok.

Ilyenkor valóban nem az ügyfél van a középpontban, és nem is fogja magát fontosnak érezni senki, ha nem tudjuk megoldani valamilyen problémáját. Ilyenkor a push marketing nem fordulhat át tukmálásba, erőszakos nyomulásba, hiszen pont ellenkező hatást fog elérni.

De összességében a push marketing során is találkozik a kereslet a kínálattal. Gondolj csak bele: közelednek az ünnepek és te saját készítésű adventi díszeket szeretnél értékesíteni. Természetes, hogy a termékeidet rá kell tolnod az emberekre. Ettől a push marketing még nem lesz egy rossz marketing módszer.

Vannak olyan piacok, ahol a push marketing eszközeinek használata elengedhetetlen. Egy jól felépített marketingkommunikációval ki kell zökkentened a potenciális vásárlót a rutinjából, és ki kell elégítened az igényeit egy szuper termékkel / szolgáltatással.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz