Pomodoro technika

Pomodoro technika: kevesebb idő alatt több feladat

Csak tolod a feladatokat magad előtt, és nem tudsz hatékonyan haladni? Ismerd meg a fókuszált munkavégzés egyik hatékony technikáját a pomodorot!

A pomodoro technikának nem sok köze van az olasz konyhához, pedig ez az egyik kedvencem a Bellozzo étlapjáról. A pomodoro olaszul paradicsomot jelent, a hozzá köthető technika pedig egy időgazdálkodási módszer, amit Francesco Cirillo talált ki.

A képlet nagyon egyszerű:

 • 25 perc munka, 5 perc szünet.

és így tovább.

25 perc fókuszált munka után tarts 5 perc szünetet. Az egész módszernek a kulcsa a fókuszált szóban leledzik. A 25 perces sprintekben semmi mással ne foglalkozz csak az adott feladattal vagy feladatokkal! Azaz tedd minden eszközöd DND (do not disturb) módba, hogy kikapcsold a push értesítéseket, az üzeneteket, az emaileket, és eszedbe se jusson kávét főzni vagy Facebookozni!

A 25 perces intervallum letelte után pedig tarts egy gyors, 5 perces szünetet. Ebben az 5 percben tégy épp ellenkezőleg: foglalkozz bármivel, csak az adott feladattal ne. Állj fel, nyújts egyet, menj ki levegőzni, főzz egy kávét, frissítsd az Instagram feeded. De az adott feladattal vagy részfeladattal ebben az 5 percben semmi esetre se foglalkozz. A lényeg, hogy vonatkoztass el, kapcsold ki az agyad.

Ez a cikk 5 perc alatt elolvasható. Szóval egy pomodoro szünetben pontosan a végére tudsz érni.

Minden 4. pomodoro után tarts egy hosszabb, legalább 20-30 perces szünetet.

A pomodoro technika lépései

A pomodoro egyszerű, de nagyszerű.

1 pomodoro 5+1 lépésből áll:

🗒️ 1. Válaszd ki a feladatot: válassz ki egy feladatot, amit fontos megcsinálnod. Ez lehet bármi, bármennyire kis vagy bármennyire nagy feladat. A lényeg, hogy csak erre az egy feladatra vagy a feladat részfeladataira koncentrálj. Maradéktalanul. A cél, hogy a feladatot minél hamarabb, minél kevesebb pomodoro ciklussal teljesíteni tudd.

⏲️ 2. Állítsd be a 25 perces időzítőt: szánj 25 percet az adott feladatra, és ne szakítsd meg! Ne hagyd magad megzavarni. A legjobb, ha erre esélyt sem adsz magadnak (sem másnak). Csak 25 perc az egész.

🍅 3. Dolgozz, amíg a lejár az időzítő: merülj el a feladatban 25 percig. Ha bármi megzavarna (pl. jön az ételfutár és hozza az ebéded), akkor ezt írd fel. Érdemes ilyenkor újraindítani a timert, nem pedig folytatni. A lényeg, hogy minden 25 perces pomodoro ciklust maximálisan ki tudj használni.

✔️ 4. Pipáld ki a feladatot: ha csörög a vekker és sikerült teljesíteni a feladatot, pipáld ki! Ha még folytatnod kell, tarts szünetet és kezdj egy új pomodoro ciklust.

5. Tarts 5 perc szünetet: állj fel, intézz el egy telefont, főzz egy kávét, szellőztess, menj ki a levegőre, tehát csinálj valami teljesen mást. Az agyad meg fogja köszönni. Fontos, hogy tényleg rövid szünet legyen.

🍝 6. Tarts egy hosszabb szünetet: minden 4. pomodoro intervallum után tarts egy hosszabb, legalább 20-30 perces szünetet. Így készülj fel a következő etapokra.

Pomodoro eszközök

A pomodoro egyszerű, nem érdemes túlbonyolítani túl fancy eszközök, appok használatával. Én többet is kipróbáltam már, mutatom melyek ezek.

 • Analóg konyhai időzítő: ezen nincs is mit túlmagyarázni. Ha van otthon, fogj egy analóg időzítőt és próbáld ki, hogy nálad mennyire hatékony. Nyilván célszerű, ha másodpercenként nem kattog. Elvégre a pomodoro név is a paradicsom alakú konyhai időzítőről kapta a nevét. Egyébként sokan szeretik a digitális munkát hagyományos, analóg eszközök használatával feldobni.
 • Digitális: használhatsz bármilyen digitális appot. Én leggyakrabban a telefonom óra alkalmazásának az időzítő funkcióját használom.
 • Webes applikáció: számos weboldalon érhető el időzítő. Az E.ggTimer-en van külön Pomodoro funkció is, a Pomofocus.io pedig dedikáltan erre szolgál, még dizájnban is.
 • Google Chrome Addonok: a Chrome Webstore-ban van néhány applikáció, amit sokan szeretnek és használnak.
 • Time tracking: léteznek különböző time tracking és produktivitást segítő eszközök. Ezek közül talán a legmenőbb a Toggl. Ehhez is létezik Chrome bővítmény.

Key takeaways

Összegezve az eddigieket: a pomodoro technika hasznos lehet számodra, ha most ismerkedsz a produktivitást segítő módszerekkel és technikákkal. Nagyon jól összeegyeztethető a GTD-módszerrel és a zero inbox technikával is.

A módszert egyébként nem kell túl szigorúan venni. Ha most kezded el kialakítani a “produktivitási rutinodat”, akkor az elején mindenképp tartsd be a szabályokat percre pontosan. Ez segíteni fog egy ideális rutin megalkotásában. A lényeg az, hogy lehetőség szerint minden napodba tervezz be fókuszált munkavégzésre alkalmas sessionöket. De lesznek olyan tevékenységek, amiket egyszerűen nem fogsz tudni megszakítani pontosan 25 percenként.

Saját tapasztalatból mondom, hogy a tudatosan fókuszált munkavégzés megéri: a pomodoro technika alkalmazásával kb. 2x olyan hatékony tudok lenni a “nemszeretem” feladatok elvégzése során is. Ez pedig már rövid távon is súlyos percekben mérhető.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz

hírlevél

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

 • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
 • Azonnal használható produktivitási tippek
 • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz