Pénzügy és számvitel szak

Milyen a pénzügy és számvitel szak?

Jól hangzik, hogy pénzügy és számvitel? Ugyanakkor nem tudod, hogy ez pontosan mit takar, mivel is foglalkozik egy pénzügyes, illetve egy számviteles? Erre, és több hasonló felmerülendő kérdésre is igyekszem választ adni.

Mire jó a pénzügy és számvitel diploma?

Amikor a középiskola végén úgy dönt egy diák, hogy egyetemre szeretne menni, egy nehéz döntést kell meghoznia. Nem véletlen, hogy sokan csupán a középiskola utolsó évében döntik el, hogy milyen irányban folytatják tanulmányaikat.

Ez velem sem volt másképp, csupán tizenhét éves koromban körvonalazódott bennem, hogy mi az, amivel a későbbi életem során szívesen foglalkoznék. Erős matek és idegen nyelv érdeklődés mellett azt a döntést hoztam meg, hogy a gazdálkodástudományok felé kezdek el orientálódni, és azon belül is a jól csengő pénzügy és számvitel szakra adtam be a jelentkezésem, és nyertem felvételt a Budapesti Corvinus Egyetem ezen szakára.

És elmondhatom, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy így döntöttem.

Pénzügy és számvitel gyakori kérdések

Röviden összefoglalva a következő kérdésekre kaphatsz választ a cikk elolvasása során:

Mi a különbség pénzügy és számvitel között?

Az egyetemen specializációkor szétválik a szak: a pénzügyhöz tartozik a pénz és egyéb vagyontárgyak kezelése vagy a banki folyamatok, míg a számvitel inkább a gazdálkodás rendszer működését foglalja magában (könyvelés, leltár, stb.).

Mennyire nehéz a pénzügy és számvitel?

Sok kitartást és szorgalmat igényel, de megéri a befektetett munkát.

Magas a pénzügy és számvitel ponthatár?

A ponthatárok az elmúlt években rendre csökkenő tendenciát mutattak, de erről részletesen a Felvi oldalán lehet tájékozódni.

Pénzügy és számvitel szakkal hol lehet elhelyezkedni?

Az elhelyezkedésre igen sokféle lehetőség van, de a legnépszerűbb munkahelyek a “Big Four” multinacionális vállalatok közül kerülnek ki.

Bővebben pedig a továbbiakban írtam.

Pénzügy és számvitel szak követelmények

Mi szükséges, hogy felvételt nyerj a szakra? Jogosan merülhet fel benned a kérdés.

Jelenleg még pénzügy és számvitel szakra nincs emelt szintű érettségire vonatkozó követelmény, ugyanakkor meg kell említeni, hogy emelt szintű érettségi nélkül szinte lehetetlen bekerülni a szakra.

Bár a ponthatárok az elmúlt években rendre csökkenő tendenciát mutattak, 2019-ben 430 pont kellett a Corvinus Egyetemre, míg 400 pont a Budapesti Gazdasági Egyetemre és az ELTE-re is egyaránt, természetesen önköltséges képzés esetében már alacsonyabb pontszámmal is elérhető a bejutás a választott egyetemre, erről részletesen a Felvi oldalán tudsz tájékozódni.

Érettségi tárgyakból pedig a következők, amelyek hangsúlyosabb szerepet kapnak a pontozásnál: matematika, idegen nyelv, gazdasági ismeretek, informatika és történelem.

Milyen szakképzettséget ad a pénzügy és számvitel szak?

Aki elvégzi a pénzügy és számvitel szakot, közgazdász végzettséget kap (közgazdász pénzügy és számvitel alapszakon), több szakhoz hasonlóan, mint például a korábban bemutatott kereskedelem és marketing szak vagy gazdálkodás és menedzsment szak esetében.

A pénzügy és számvitel angolul a Finance and Accounting.

Tehát ha megkérdezik, hogy mi a végzettséged, röviden és egyszerűen a közgazdász lesz a helyes válasz a szak elvégzését követően. Természetesen a „közgazdász” szó egy nagyon tág fogalom, és a munka világában kimondottan ilyen pozíció, hogy közgazdász, nem is nagyon létezik.

Megállapítható, hogy rengeteg irányba lehet orientálódni az egyetemet követően, sokan nem is olyan területen helyezkednek el, ami szorosan kötődik az elvégzett szakjukhoz, ugyanakkor az elmondható minden esetben, hogy a közgazdasági alapismeretek minden területen fontos szerepet töltenek be.

Pénzügy és számvitel tantárgyak

Milyen tárgyakat tanulsz majd az egyetemen?

Az első évben a legtöbb közgazdász végzettséget adó szak esetében hasonló tárgyak fordulnak elő, ezek egyfajta bevezetést nyújtanak a gazdálkodástudományokba, és kialakítják az ehhez szükséges gondolkodásmódot. Ebben az évben olyan ismereteket sajátíthatsz el, mint a vállalatgazdaságtan alapismeretei, mikro- és makroökonómia, vállalatvezetési és szervezési alapismeretek, marketing és a gazdasági matek, mint például analízis és valószínűségszámítás.

Megkezdődik a szaktárgyak alapozása is, pénzügytan és számviteli alapok is a tantervek részét képezik. Az egyetem második évétől már szétválnak a szaktárgyak irányába a különböző gazdasági szakok. Két év után általában lehetőség van eldönteni, hogy pénzügy vagy számvitel irányon tanul tovább a hallgató, és természetesen a tárgyak ennek függvényében alakulnak ki.

Pénzügyesként például bankismereteket, befektetési ismereteket, vagy a vállalati pénzügyek különböző vállfajait ismerheti meg a hallgató, míg ezzel szemben számvitelesként például a nemzetközi számvitel, speciálisabb számviteli problémák, konszolidációs számvitel kerül terítékre.

A képzés hét félévből áll, amelyből az utolsó a szakmai gyakorlatot foglalja magában, ahol három hónapig egy általad választott cégnél ültetheted gyakorlatba az egyetemen megszerzett elméleti tudást.

Milyen területen lehet elhelyezkedni ezzel a diplomával?

Én elsősorban a számvitel területéről tudok nyilatkozni, hiszen ezt az irányt választottam specializációként. Számvitelesként már az egyetem mellett is lehetőséged nyílhat diákmunka keretében tapasztalatot szerezni.

Lehetsz kezdetben könyvelő asszisztens, majd a gyakorlatban eltöltött órák számának növekedésével akár beszámolót aláíró könyvelő is. A könyvelő feladatai elég változatosak, kezdve a kontírozástól, az adóbevallások elkészítésén át, a beszámoló összeállításáig rendkívül sok odafigyelést igénylő feladat tartozik egy könyvelő hatáskörébe.

Egy másik út lehet: a könyvvizsgálat. Amiről röviden leegyszerűsítve annyit említenék meg, hogy a könyvvizsgálók a könyvvizsgálatra kötelezett vállalatok beszámolóit ellenőrzik abból a szempontból, hogy a beszámoló, azaz a mérleg, az eredménykimutatás és a kiegészítő melléklet megbízható és valós képet nyújt a gazdálkodó egység vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről. Ennek az eredményeként a könyvvizsgáló egy véleményt ad a fent említett kérdésre vonatkozóan.

Pénzügy és számvitel mit csinál
Az elhelyezkedésre igen sokféle lehetőség van

Itt olyan lehetőségeid vannak, mint például a Big Four könyvvizsgáló cégeknél munkát vállalni, melyek a világ minden részén megtalálhatóak. A Big Four a következő négy multinacionális vállalatot foglalja magába:

  • Deloitte,
  • Ernst and Young,
  • KPMG,
  • PwC.

Itt könyvvizsgáló asszisztensként kezdheted el a karriered, és kellő kitartással akár hat-hét év alatt aláíró könyvvizsgáló is lehetsz, amelynek feltétele az okleveles könyvvizsgálói oklevél, majd az azt követő hároméves szakmai tapasztalat. A képzésről bővebben a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ oldalán olvashatsz.

Természetesen nem csak ez a két vázolt út létezik, ezzel a diplomával akár befektetéselemző, pénzügyi tanácsadó, adótanácsadó, kontroller, projektmenedzser is válhat belőled. Ez az idő során eldől, hogy te pontosan melyik területen érzed otthonosan magad. Emiatt egyáltalán nem érdemes aggódni, hiszen lehetőségek tárháza várhat rád.

Pénzügy és számvitel fizetés

Milyen fizetésre számíthatsz pályakezdőként a szakmában?

Egzakt számot nehéz erre a kérdésre válaszolni, természetesen ez attól is függ, hogy hol helyezkedsz el pontosan, ezzel kapcsolatban irányt mutathat a Fizetések oldala. Nagyon sok múlik rajtad, hogy mennyi energiát és időt fektetsz abba, hogy fejleszd magad, és vonzó munkavállaló legyél a munkáltató számára.

Konklúzió

A pénzügy és számvitel szakról elmondható, hogy abszolút piacképes. Ha ezen a területen szeretnél dolgozni, ez a legjobb választás a céljaid eléréséhez. Sok kitartással és szorgalommal mind itthon, mind akár külföldön is kamatoztathatod az egyetemen, és a szakmai gyakorlat alatt összeszedett tudásod.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

  • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
  • Azonnal használható produktivitási tippek
  • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

  • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
  • Azonnal használható produktivitási tippek
  • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz