Egyetemi jegyzetelés

A leggyakoribb egyetemi tévhitek és a valóság

Melyek a leggyakoribb egyetemi tévhitek, és mi a valóságalapjuk? Összegyűjtöttem, hogy mire kell számítanod az egyetem első néhány hetében, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Egyetemi tévhitek a középiskolából

Mindenki máshogy indítja az első egyetemi félévét. Vannak olyanok akik már az első héten tantárgyanként külön füzetekbe jegyzetelnek (mert még nem tudják, hogy ki lesz küldve az anyag), míg mások az előző esti egyetemi buli fáradalmait pihenik ki az első előadásokon. Vannak olyanok akik rettegnek a vizsgaidőszaktól, másoknak pedig látszólag meg sem kottyannak a vizsgák.

A középiskolában rengeteg tévhitet lehet hallani a továbbtanulással kapcsolatban. A tanárok rémisztgetnek, a diákoknak pedig igen nehéz valódi információkhoz jutniuk. Ebben próbálok most segíteni neked. Elmesélem azokat az egyetemi tévhiteket, amelyekkel a (korábbi nevén) Szent István Egyetem kereskedelem-marketing szakán találkoztam.

Ha pedig többet is megtudnál a kereskedelem és marketing szakról, akkor kattints a linkre és olvasd el, hogy mit csinál egy marketinges.

1. Sokat kell jegyzetelni

Az egyik leggyakoribb egyetemi tévhit, hogy rengeteget kell majd jegyzetelni.

Én az első félévben szinte minden tantárgynak külön A4-es méretű füzetet vettem. A számolós tárgyaknak kockásakat, míg az elméleti tárgyaknak vonalasakat. Körülbelül 2 hét alatt rájöttem, hogy hiba volt.

Én az a típusú ember vagyok, aki jobban szeret figyelni és gondolkodni. Amikor jegyzetelek akkor arra figyelek, hogy miként írok. Nem is értem meg magam címszavakból. Mindig azon kaptam magam, amikor 2-3 hét elteltévelem elővettem a jegyzeteim, hogy szinte semmit sem értettem belőlük.

Sokkal jobban szerettem a tanárokra figyelni és elgondolkodni azokon a példákon, amelyeket felsorakoztattak. Mikor pedig a tanulásra került a sor elolvastam a teljes könyvet vagy a jegyzetet és kiemeltem a lényeget. Ilyenkor egy csomó dolog visszaköszönt.

Természetesen lehet és érdemes jegyzetelni. Ha írás közben jobban rögzül számodra az elhangzott információ, akkor bizony nem kerülheted el a füzetek vásárlását. (Bár én sokkal jobban szerettem üres lapokra írni és lefűzni.)

2. Sok drága könyvet kell vásárolni

A második egyetemi tévhit, hogy rengeteg új, drága könyvet kell megvásárolnod. Ez sem pontosan így van.

Persze minden tárgy esetében meg tudnád vásárolni a kötelező irodalmat és az ajánlott könyveket is, de általában minden tárgyhoz készül egy egyetemi jegyzet, amit ki is tudsz kölcsönözni.

A leleményes és spórólós diákok pedig az egész könyvet, legalábbis a lényegét már begépelték. Csak meg kell találnod azt, aki odaadja neked.

Mi több, rengeteg időt spórolhatsz azon, ha csak a záróvizsga kérdéseket és a kidolgozott tételeket tanulod meg. Ez az igazi life hack. Persze érdemes átolvasni a könyvet, hogy minden puzzle a helyére kerüljön. De néha többet ésszel, mint erővel.

3. Rengeteg szabadidőd lesz

Az egyetemi tévhitek harmadik pontja kissé összetett.

Mindig azt hittem, hogy rengeteg szabadidőm lesz majd az egyetem alatt. Úgy gondoltam, hogy az előadások nem kötelezőek, csak a gyakorlati szemináriumok és, hogy tömbösítve vehetem majd fel az óráimat.

Az előadásokra járást kötelezhetik a tanárok, de legalábbis jutalmazhatják, amiből hidd el nem szeretnél kimaradni. Az órarendedet valóban magad állíthatod össze, de vannak mintatantervek, mintaórarendek, amelyeket érdemes követni.

A szabadidődbe maga a Neptun is bele fog szólni. Készülj fel arra, hogy nem mindig fog jól sikerülni a tárgyfelvétel. Általában, ha neked jól sikerült, akkor épp valaki mástól vetted el a helyet. Ez a kocka fordulni fog.

Amint elkezdesz ismerkedni a Neptunnal, csikorgatni fogod a fogaid. A tárgyfelvétel maga a rémálom a jelentkezési- és a vizsgaidőszakban. Ne lepődj meg ha random módon nem tölt be az oldal vagy kidob a tárgyfelvétel kellős közepén. Mire méltóztatik újra betölteni már elfogyott az összes jó időpont.

Azonban ennek nem kéne így lennie. A tárgyfelvétel nem egy szerencsejáték.

Van egy-két bevált praktikám még erre az esetre is:

  • fogjatok össze és írjatok emaileket, hogy hirdessenek meg új helyeket,
  • módosítsák az időpontokat,
  • vagy bővítsék a csoportok létszámát,
  • ha pedig bátor vagy megpróbálhatsz cserélni valakivel.

Persze az a legideálisabb állapot, ha nem a legutolsó pillanatra hagyod a jelentkezést. De ha te vagy az első, még akkor is érhet meglepetés. Ez a szép a Neptunban.

4. Nehéz munkát találni

Sok középiskolás retteg attól, hogy hogyan tudja finanszírozni majd az egyetemi költségeket, nem mellesleg élni is kéne mellette.

Valóban nem egyszerű megtalálni az ideális munkát az egyetem mellett, de szerencsére egyre több munkaadó (főleg a diákmunkák esetében) igen rugalmas a diákokkal szemben.

Ha a saját egyetemeden keresztül nem találsz vonzó diákmunkát, akkor kopogtass a diákszövetkezeteknél. Ma már tényleg csak az nem tud dolgozni az egyetem mellett, aki nem is szeretne.

Vigyázz arra, hogy az egyetem vége felé mindenképp szakirányú munkát végezz. Sokkal könnyebb szakmai tapasztalattal elhelyezkedni friss diplomásként, még akkor is ha az csak néhány hónap volt.

5. Tartani fogod a kapcsolatot a középiskolás barátaiddal

Sokan azzal búcsúznak egymástól az érettségikor, hogy rendszeresen tartják majd egymással a kapcsolatot, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. Legalábbis ugyanolyan gyakorisággal és minőségben.

El kell keserítselek: nem fogod tudni ugyanúgy tartani a kapcsolatot a középiskolás barátaiddal.

De ne aggódj, az egyetemen sem leszel egyedül. Az egyetemi életben számtalan új kapcsolatot tudsz majd kialakítani, ami több szempontból is előnyös: segítetek majd egymásnak a tanulásban, a fejlődésben, a munkakeresésben, de a munkavégzésben is.

Bónusz egyetemi tévhitek

Beugrott még valami? Ha van bármilyen kérdésed az egyetemmel kapcsolatban, írj nyugodtan és bővítem a listát.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

  • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
  • Azonnal használható produktivitási tippek
  • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

  • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
  • Azonnal használható produktivitási tippek
  • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz