Gazdálkodás és menedzsment szak

Milyen a gazdálkodás és menedzsment szak?

Milyen a gazdálkodás és menedzsment szak és mivel foglalkozik egy gazdálkodási és menedzsment szakos, közgazdász pályakezdő? Lássuk hányféle irányba lehet elindulni.

A gazdálkodás és menedzsment szak őszintén

Felvételi előtt állsz? Közeledik az érettségi és el kellene döntened, hogy mit szeretnél csinálni egész életedben? Ki az, aki ezt már 17-20 éves korában tudja? Alig páran. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy mennyi lehetőség áll előtted, ajánlom figyelmedbe a gazdálkodási és menedzsment szak lehetőségeit.

Egyetem alatt, egyik előadás elején bejött a tanár és a következőt kérdezte tőlünk hallgatóktól: „Ki az, aki közép- és felsővezető szeretne lenni?” A teremben csupán pár fő jelentkezett, majd ezzel folytatta: „Önök azért ülnek ezekben a padokban, hogy előbb vagy utóbb, mind azok legyenek, és idővel azok is lesznek.”

A gazdálkodás és menedzsment szaknak pedig pontosan ez a lényege. Megtanít minket vezetőnek lenni, mert céget vezetni és embereket irányítani egy külön szakma. A szakunkon a szakdolgozatában szinte mindenki stratégiát írt az adott vállalatnak, ahol a szakmai gyakorlatát végezte.

Pont mostanában hallottam egy cég stratégiájáról. Semmi konkrétum nem volt benne, az egész csak „rizsa” volt. Az operatív törzsnek és a középvezetőknek komoly mutatószámok szerint kell dolgozniuk, a felsővezetők meg nem lesznek elszámoltathatók a stratégia miatt, mert igazából nincs is olyan.

Az, hogy „növeljük a cég értékeit”, „javítsunk a termékünk/szolgáltatásunk minőségén” nem stratégia. Nem több, mint PR duma. Bátor dolog azt állítani, hogy egy pályakezdő jobb stratégiával tudna előállni, mint maguk a felsővezetők? Szerintem nem, elvégre pont ezt tanuljuk meg gazdálkodás és menedzsment szak keretei között az egyetemen.

Milyen egy jó stratégia?

Egy stratégia akkor jó, ha számokban kifejezhető; időben behatárolható; ambiciózus, de realista; valamint világos és pontos. Mit jelent ez?

A számokban kifejezhető azt, hogy például növeljük meg a bevételünket a kétszeresére. Időben behatárolható, hogy mindezt 5 év alatt érjük el. Az ambiciózus, de realista azt jelenti, hogy ezek eléréséért komoly erőfeszítéseket kelljen tenni. A világos és pontos pedig, hogy minden alkalmazott a cégnél tudja, mit kell tennie ahhoz, hogy elérje a cég a kitűzött stratégiát.

Fontos, hogy mindenki magáénak érezhesse azt, és ha a cég megvalósítja a stratégiát, akkor az ebből eredő sikert az adott alkalmazott is magáénak tudhassa.

Egy példa arra, hogy milyen egy jó stratégia: John F. Kennedy 1961-ben látogatta meg először a NASA központját. A létesítmény látogatása közben bemutatkozott egy takarítónak, aki éppen a padlót mosta fel, majd megkérdezte tőle, hogy mit csinál a NASA-nál. A takarító annyit válaszolt:

“Segítek embert juttatni a Holdra!”

A gazdálkodás és menedzsment szak célja hivatalosan

Gazdálkodás és menedzsment szakon a hallgatók a vállalatok irányításához, vezetéséhez szükséges általános menedzseri ismeretek mellett, és azokra építve további, az eredményes üzletvitelt segítő speciális ismereteket sajátítanak el.

Az elméleti, módszertani és gyakorlati ismeretek együttes birtokában a szakot sikeresen elvégzők képessé válnak a vállalkozások általános irányítási feladatainak elvégzésére, továbbá képesek lesznek kreatívan viszonyulni a vállalat bármely rész-, illetve funkcionális területén a problémák megoldásához.

Tehát:

Mi a menedzsment jelentése?

A menedzsment a vállalatot irányító emberek csoportja, akiknek az a feladata, hogy az adott vállalkozás elérje kitűzött céljait.

Ki a menedzser?

A menedzser a vállalat vezetését, felsővezetői tevékenységét végzi, hogy a vállalatot elősegítse valamilyen (üzleti) érték és hasznosság termelésére.

Ehhez pedig stratégiára van szükség, amiről az előbb beszéltem.

Milyen szakképzettséget ad a gazdálkodás és menedzsment szak?

A hivatalos megnevezése „Közgazdász gazdálkodási és menedzsment alapképzési szakon”. Az angol megfelelője pedig „Economist in business administration and management”.

Magyarul közgazdász végzettséget ad.

A gazdálkodás és menedzsment szak előnyei

A gazdálkodás és menedzsment szak egyik nagy előnyének tartom, hogy számtalan szakmába nyerünk betekintést, így annak elvégzése után nagy valószínűséggel el tudjuk dönteni, hogy mit szeretnénk csinálni az életben.

Tényleg szinte bármilyen közgazdász végzettséget igénylő pozíció betöltésére alkalmas leszel, mert annyira széleskörben ismerkedsz meg a gazdaság egyes területeivel, hogy csak azt kell eldöntened mi az, amivel foglalkozni szeretnél. Nem specializálódsz egy adott szakmára már az egyetem elkezdése után egyből, van időd eldönteni az egyetem után is, hogy mit szeretnél csinálni.

Annyi szaktudással viszont fog rendelkezni a gazdálkodás és menedzsment szakot végzett illető, amire az adott cég már tud építeni. A szakmai tudást úgyis az adott cégnél fogjuk megszerezni a gyakorlat során, ahol elkezdünk dolgozni, nem az egyetemen.

Az tehát, hogy miként helyezkedsz el egyetem után szinte teljesen mindegy. Egy a lényeg, közép- és felsővezetői pozícióba kerülni az adott területen, céget vezetni és embereket irányítani, különböző folyamatokat átlátni, komplex döntéseket meghozni, mert ezek azok, amikben egy gazdálkodás és menedzsment szakot végzett illető kiemelkedő.

A gazdálkodás menedzsment szak és a kontrolling

Mit csinál egy kontrollingos?

Alapvetően a gazdálkodás és menedzsment szakosok kontrollingosnak szoktak elmenni dolgozni. Na de mit is csinál egy kontrollingos?

Gazdálkodás és menedzsment mit csinál

Egy kontrollingos összetett feladatkört lát el, a klasszikus tervezés, elemzés, reporting feladatok mellett ők látják el a treasury-t és a kreditkontroll feladatokat is.

A napi rutinjuk közé tartozik a cash-flow tervek készítése, ami az előző napi aktuális pénzmozgások, illetve az aznapi utalások, valamint a közeljövő tervezett pénzmozgásainak a frissítése a társosztályokkal egyeztetve a legutolsó információk szerint.

Kreditkontrollon belül a kontrollingosok feladata a potenciális új ügyfelek esetén – vagy a már meglévő ügyfelek hitelkeret módosítás kérelme esetén – a hitelkeret kérelem bevizsgáltatása céginformációs szolgáltató céggel, vagy akár hitelbiztosítóval is.

A kontrollingosok ezen kívül az előző zárt hónap adataiból különböző célokat kielégítő riportokat és elemzéseket készítenek. Ezek a kimutatások alkalmasak a vezetői döntéshozatal alátámasztására is. Minden egyes kimutatás esetén elemzik azt, hogy az aktuális eredmények hogyan viszonyulnak a tervadathoz, melyet szintén a kontrollingosok készítettek.

Az összes kimutatás összegzésre kerül egy menedzsment riportban, ami alapján a menedzsmentnek prezentálják az eredményeket és a tervhez viszonyított eltérések magyarázatát. Amennyiben a cégnek egy új projektje indul, úgy az azzal kapcsolatos megtérülési kalkulációt a kontrolling készíti el az üzlet fejlesztéssel és az érintett üzleti osztályokkal együtt.

Ezen kívül még a kontrolling a margin (árrés) vizsgálatával is foglalkozik, valamint a kontrolling további feladata a kinnlevőségek behajtása is.

Végül, de nem utolsó sorban a kontrollingosok végzik a banki utalásokat, pénzváltásokat, amely bár elsőre nem hangozhat komoly feladatnak, mivel mindenki szokta ezeket csinálni, ha több millió, tízmillió, százmillió forintról beszélünk napi szinten, ami akár a napunk egy jelentős részét is kiteszi, az elég megterhelő tud lenni, nagy felelősséggel.

Gazdálkodás és menedzsment elhelyezkedés

Én az egyetem elvégzését követően könyvvizsgálóként kezdtem el dolgozni, mert ez egy nagyon jó táptalaj a szakmai fejlődéshez. Könyvvizsgálat során számtalan, különböző iparágakban tevékenykedő céget megismer az ember, azok felépítését, működését, partnereit, és mindeközben járja az országot.

Nem lett volna jobb pénzügy-számvitel szakon végezni? Szerintem nem. A sok pénzügy és számviteles között nem árt, ha van, akinek eltér a gondolkodásmódja és globálisan látja a dolgokat. A betanítást úgyis vállalja a cég, a szakmai tudást meg, mint mondtam a gyakorlatban szedi össze az ember.

Mennyit lehet keresni gazdálkodás és menedzsment szak elvégzése után?

Ez alapvetően két dologtól függ: Az egyik a pálya, amit választasz, a másik pedig, hogy mennyit vagy hajlandó dolgozni. Ha a céget előrébb helyezed a magánéletnél, akár havi 3-400.000-ret is meg lehet keresni pályakezdőként.

Véleményem szerint addig dolgozza ki magát az ember, amíg fiatal, hogy utána minél hamarabb vezetői pozícióba kerüljön, ahol már inkább a felelősségvállalás, mások munkájának ellenőrzése kerül előtérbe. Olyankor meg már a pályakezdő fizetés két-háromszorosát is hazaviheti az ember.

Konklúzió

Remélem sikerült betekintést nyújtanom a gazdálkodás és menedzsment szakba. Amiatt pedig, hogy nem sikerül elsőre azt a szakot választanod, amit szeretnél csinálni a későbbiekben, ne aggódj. 40 éves korában az embernek még többet kell dolgoznia nyugdíjig, mint amennyit addig a pontig dolgozott, szóval akkor sem lesz késő váltani.

Visszajelzés

Hasznos volt a cikk?

Kérlek szavazz, hogy még jobbak lehessenek a cikkek! Neked egy gyors kattintás, nekem hatalmas segítség. Minden visszajelzést olvasok. És még az email címed sem kérem el hozzá.

Feliratkozás

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

  • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
  • Azonnal használható produktivitási tippek
  • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz

hírlevél

Iratkozz fel!

Ha tetszett a cikk, én pedig küldök egy emailt, ha újat írok a témában!

  • A hónap legérdekesebb marketinges újdonsága
  • Azonnal használható produktivitási tippek
  • Bármikor könnyedén leiratkozhatsz